perjantai 28. marraskuuta 2014

Phuket- ei mun paikka niin yhtään

Phuket pähkinänkuoressa tai vähän isommassa :D

Ensimmäiset päivät kaikki oli uutta ja ihanaa ja jännittävää, niin kuin aina. Ja väsy oli sen mukainen! Shoppailin Vivianin kanssa ihan kiitettävästi kaikkea kotitaloustavaraa (henkareita, tiskirättiä, kylpyhuonemattoa, tyynyä, astioita näin muutama mainitakseni) ja saatiin siinä samalla kulumaan rahaa takseihin enemmän kuin tajusin siinä hetkessä. Mä sain tuhlattua rahaa myös Swenssen'sille, Aasian markkinoille suunnatulle jäätelöbaariketjulle. Olin odottanut viime Aasian reissusta asti, että pääsen nauttimaan nuista ihanuuksista! Hyvää kannattaa odottaa, vai mitä?

Päädyin muutaman yön jälkeen vaihtamaan asumustani Dwell-huoneistohotellista The Pieriin, joka sekin hyvin lyhyen matkan päässä Raya Diversin toimistolta. Dwellissä oli se vika, että sain kuunnella vastapäisestä ravintolasta kaksi yötä putkeen huonoa karaokea. En siis nukkunut noina öinä silmänräpäystäkään. Nenääni haiskahti myös home, vaikkei sitä missään näkynytkään ja mikä toki ei ole epätavallista näin kosteissa olosuhteissa asuttaessa. En kuitenkaan halunut jäädä ja ottaa riskiä, että olisinko saanut astman. Pier oli 3000 BHT kalliimpi kuin Dwell, mutta musta täysin sen arvoinen. Lieneekö osa tätä aikuiseksi ja vanhaksi tulemista, kun tulee mukavuuden haluisemmaksi...? Normaalisti kyseinen huone olisi maksanut 20,000 BHT, mutta mä maksoin 13,000 BHT, kun tarkoitus oli asua siellä helmikuun loppuun asti. Kingsize-sänky ja iso jääkaappi peilipöytineen oli tosi pop. Siellä oli muuten parhaat suihkun vesipaineet, ei tullut silleen liruttamalla sitä vettä, niin kuin normaalisti Aasian maissa asumismuodosta riippumatta. Tv:n johto lähti suoraan irti seinästä viemästä sähköä, en mä töllötintö Suomessa tarvinnut, niin vielä vähemmän Thaimaassa!

Itse Chalongin alue Phuketissa on sieltä rauhallisimmasta päästä. Osaltaan johtunee varmaan siitä, että siellä ei ole rantaa tai kamalasti tuota luksusturismia. Suurin osa länkkäreistä, joita siellä kohtasi, olivat töissä jossain firmassa eikä turisteina. Sen pystyi jo sanomaan, kun kävi ruokakaupassa. Ei sitä tavallinen turisti osta ruokaa muutamiksi lomapäiviksi niin kuin suomalainen muutaman pyhien ajaksi maailmastaloppuuruoka-mentaliteetilla. Paikallisia oli paljon, mistä tykkäsin kovasti. Tosin ei se estänyt heitä yrittää saamasta kaikkea rahaa irti meistä länkkäreistä. Hiljalleen kuitenkin taksikuskit ja ruokapaikkojen työntekijät hoksasivat, että mä olin töissä siellä ihan samaan tapaan kuin hekin ja asenteet vaihtuivatkin hyvin nopeasti aitoon ystävällisyyteen. Tai sitten siihen hyvin piiloitettuun teeskentelyyn, jota en huomannut. Haluan uskoa, että se oli aitoa ystävällisyyttä. Ainakin verrattuna siihen, mitä sain Patongissa (LUE turistihelvetissä) vastaani paikallisilta.

Mulle ehti Chalongissa muodostua vakkari pyykkipaikka, banaanipannaripaikka, kahvila sekä hierontapaikka jo tuona lyhyenä aikana, mitä Phuketissa vietin. Neljä kiloa pyykkiä sain putipuhtaana takaisin 100B maksua vastaan, pannarit 30B sekä kahvilasta ja hierontapaikasta alennusta. Saunakin löytyi hieronnan kanssa samasta osoitteesta! Oli muuten ihana sauna. Sitä kaipaan. Siis SAUNA ja THAIMAA? Välillä iltaisin tuli jopa vilu ja sai vetää pitkähihaista päälle, vaikkei lämpöasteet tippuneetkaan alle +25 edes yöllä. Taisin tottua ilmastoon.

Kävin Patongilla muutaman kerran ja se riitti, lähinnä tuon tatuoinnin takia. Olin kuolla häpeästä eräs ilta muiden turistien vuoksi istuessani hetken odottamassa ”pahamaineisen” Bangla Roadin kulmassa tuttavaani Australiasta. Nököttäessäni siinä ymmärsin sen vihan paikallisten puolelta turisteja kohtaan. TODELLA häpesin länkkärituristeja ja häpesin itseäni kuuluessani tuohon joukkkoon. Voin rehellisesti sanoa, että 99% Phukettiin saapuvista turisteista ovat todella VÄLINPITÄMÄTTÖMIÄ paikallisia ihmisiä ja tapoja kohtaan. Tuskin turistit kotimaassaan kävelevät ravintolaan syömään ilman paitaa tai ruokakauppaan ostoksille??!!! Ihan näin yksi kilteimmistä esimerkeistä. MIKSI IHMEESSÄ SIIS PAIKALLISETKAAN HALUAISIVAT KUNNIOITTAA TURISTEJA???

Lauantaina 1. marraskuuta aloitin työharjoittelun Raya Diversin toimistolla. Lähdin muutaman muun harjoittelijan kanssa Raya Yain-saariretkelle oppimaan retkestä. Tulos oli toinen. Harmikseni huomasin, että vakkarityöntekijöiden välillä oli ollut paha informaatiokatkos koskien meidän harjoittelijoiden työnkuvaa tuona päivänä, josta sitten reissun jälkeen syytettiin meitä harjoittelijoita ja syytettiin paniikin lietsomisesta. En siitä sen enempää tässä avaudu, sillä alkaa v****tamaan jo pelkkä ajatuskin. Kyllä mä sitä kovaan ääneen purnasin ainakin töiden jälkeen, koska koin tulleeni väärin kohdelluksi enkä ollut ainoa tätä mieltä oleva. Myöhemmin, kun asiaa sitten käsiteltiin, eivät vakituiset työntekijät ottaneet minkäänlaista vastuuta tai myöntäneet, että hekin saattoivat olla väärässä tai tehneet virheen. Kun mua ja muita syytetään syyttä suotta, mä en sitä niele. Sain myös huudot siitä, että olin auttanut yhtä erittäin väsynyttä melojaa snorklatessani omien asiakkaiden kanssa, ja raahannut hänet rantaan, kun heillä oli miehensä kanssa kanootti kaatunut kesken melonnan. HALOO! Oikeesti, se ihminen olis voinut hukkua! Tällä asenteella Rayalla mennään...! Hohhoijaa. Oli meillä ”koulutuspäivä” pari päivää tämän jälkeen. Enkä vieläkään ymmärrä, että miksi tätä ns. koulutuspäivää ei voitu pitää ensimmäisenä työpäivänä ja tuolta ensimmäisen päivän syyttelyjupakalta oltaisiin vältytty?!

Seuraava työpäivä meni myös veneellä, suurin osa voi sillä reissulla aika pahoin, koska aallot olivat pahimmillaan kolmea metriä keskellä merta. Eikä ne aallot nyt muuten olisivatkaan haitanneet, mutta laita entinen thaimaalainen kalastusalus pyöreällä pohjalla siihen ristiaallokkoon. Ikinä ennen en ollut oikesti pelännyt veneen kaatumista ja hukkumista niin paljon, mutta nyt sitä pelkäsin ihan tosissani. Pidin tämän tiedon kuitenkin sisälläni, kun huomasin muiden oksentelevan laitojen yli puolin ja toisin. Asiakkaita oli onneksi vain muutama. He onneksi ottivat tämän heilunnan seikkailumielellä. Olisivat voineet tuon merenkäynnin selvittää ennen lähtöä eikä asettaa meitä kaikkia vaaraan! Miten meidän esimies sitten käyttäytyi reissun jälkeen. Kuulin jälkeenpäin, että oli ottanut vähän isomman kokoluokan herneen nenään meidän harkkareiden huonovointisuudesta. Että sillain. Mäkin sain laivalla vain tuimia katseita tältä esimieheltäni, kun yritin parhaani mukaan auttaa toista harkkaria pyörtymästä                                                               pahoinvoinnin vuoksi.

Näiden jälkeen oli mulla pari ”toimistopäivää”. Lainausmerkkien käytön ymmärrätte aivan pian. Luulin tulleeni harjoitteluun toimistolle oppimaan varausjärjestelmän käyttöä ja muita infojuttuja. Sen sijaan kahden 10 h työpäivän aikana kopioin muutaman hassun kopion kokeita ja silppusin paperia silppuriin. Noin 20h noin 16h istuin tekemättä mitään. Töitä, joita osaa lapsi tehdä. Koin tuona hetkenä paljon turhautuneisuutta. Kyllä nuokin on työtehtäviä, muttei varmaankaan niitä oleellisimpia, jos kaikki valittavat, että töitäonniinpaljonjatosikiirekokoajan. Ymmärrän kyllä, että teinipirkot (lainaan Chalongissa asuvaa suomalaista), jotka ovat itsenäistymisen kynnyksellä ja mahdollisesti ensimmäistä kertaa ulkomailla ilman vanhempia ja vailla minkäänlaista työnkokemusta istuvat kiltisti hiljaa ja tekevät kaiken mitä käsketään mukisematta. MUTTA omalla kohdallani koin tuollaisen silppurin kanssa leikkimisen halventavana. Olivat antaneet ymmärtää nuo toimistotehtävät hiukkasen väärin työtehtäväkuvauksissaan. Tässä vaiheessa kiehuin.

Rayalla olo jäi neljän päivän pituiseksi enkä hetkeäkään kadu, että lähdin. Koin, että Rayalla en olisi tullut saamaan harjoittelustani mitään irti. Myös pääni oli hajalla jo neljän työpäivän jälkeen tapahtuneiden asioiden ja todella huonon työilmapiirin vuoksi. Keskustelin lähtöpäätöksestäni muutaman ihmisen kanssa töissä ja töiden ulkopuolella, jotka olivat samaa mieltä kanssani siitä, että parempi lähteä kuin hajottaa päänsä. Itse totesin, että enää mun ei tarvitse sietää tuollaista touhua, jos en halua. Olen nähnyt sekä hyviä että huonoja työpaikkoja ja varmasti löydän itselleni sopivamman harjoittelupaikan. Ja niin löysinkin, Koh Tao Diversin Koh Taolta toiselta puolelta Thaimaata.

Hieman faktaa Chalongista ja hieman muuta, jos sinne joku syystä tai toisesta eksyy:
  • vuokraa skopo päiväksi/viikoksi/kuukaudeksi: tulee paljon halvemmaksi kuin käyttää mopotaksia. Jos siis uskallat ujuttautua Thaimaan vasemmanpuoleiseen liikenteeseen ilman liikennesääntöjä. Päivätaksa 150-250 BHT, kuukausi 2000-4000 BHT.
  • Chalongista Patongiin mopotaksi maksaa 250-300B, mutta sieltä takaisinpäin 500-700B, koska kyseessä on eri mopotaksifirma ja noh...se on Patong
  • Jos käytät kuitenkin mopotaksia, kuskeissa on eroa, joten mietin kahden sijaan kolmesti. Jotkut ajavat varovasti, jotkut eivät. Menin pahimmillan 85km/h Phuketin mäkiä ylös ja alas mopotaksin kyydissä.
  • Kun kysyt keneltä tahansa neuvoa Chalongissa, kaikki neuvovat käyttäen apuna Chalongin liikenneympyrää. Siitä kun pääsee joka suuntaan. Kävellen teiden ylittäminen onkin sitten ihan oma lukunsa, varsinkin ruuhka-aikaan. Sama kun olisit Kehillä, mutta autojen välissä liikkuu vielä kolminkertaisesti mopoja.
  • housebuddy.net on suomalaisen Tiinan pitämä, joka on asunut Phuketissa jo useamman vuoden. Hänen kauttaan saa pitkäaikaismajoituksen halvemmalla kuin suoraan näistä kyseisistä paikoista kysyttäessä hintoja.
  • Hyviä ja suhteellisen halpoja ruokapaikkoja ovat Ankkuri (Raya Diversin toimistoa vastapäätä) sekä Captain Hook (pienellä sivutiellä, liikenneympyrästä Phuket towniin menevän tien varrella).
  • Hyviä paikallisia mättöjä saa halvalla päiväsaikaan Phuket Towniin johtavan tien varrelta, joka viikonloppuisilta weekend-marketeilta ilta-aikaan Phuket Townin läheisyydessä sekä Villa Marketin edessä pidettäviltä tiistaimarkkinoilta.
  • Ja parhaat banaanipannarit kananmunalla tai ilman 30 metriä The Pieristä liikenneympyrälle päin (tai Jula Panista katsottuna), 30 / 40 BHT.
  • Villa Market on oikea paikka, jos koti-ikävä iskee: salmiakit, suklaat, lohet ja vadelmat löytää täältä. Hinnat tosin ovat myös sen mukaiset. Villa Market löytyypi noin 200 metriä liikenneympyrästä Big Buddhalle päin. Samaan syssyyn mainittakoon, että Villa Marketin edessä on pieni koju, josta saa aivan jäätävän hyvin smoothieita halvalla. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Samaisesta ostoskeskushärvelistä löytyy myös HomePro, joka vastaa Suomen Bauhausia ja Etolaa yhdessä. HomeProsta löytyy kaikki, mitä tarvitsee kämppään. Oli sitten kyseessä lyhyempi tai pidempiaikainen asuminen.
  • Villa Marketin yläkerrassa on myös jonkinnäköinen kauneushoitola. Hieronta ei ollut siellä kovin kummosta, mutta hyvät pedikyyrit ja manikyyrit kyllä osaavat siellä tehdä!
  • Ota mahdollisimman paljon euroja käteisenä mukaan, jos haluat säästää hieman rahaa ja vaihtaa sitä paikan päällä. Mä taas maksan mielelläni hieman turvallisuudesta ja maksan välityspalkkiomaksut pankille, kun nostan rahaa, sen sijaan, että pitäisin 4000€ huoneessani Thaimaassa kaikkien saatavilla. Pankista riippuen ja summasta riippumatta, pankit ottavat joko 150 tai 180 BHT + oma pankki Suomessa 2,5% +2€, jokaisella kerralla kun nostaa rahaa.
  • Jos nyt eksyt Patongille, varaudu maksamaan kaikesta jopa nelinkertaisia hintoja Chalongiin verrattuna. Oli kyse sitten taksista, turistikrääsästä, ravintolassa syömisestä...
  • Mitä sitten kannattaa vältttää? Melkein 100% suklaista ja muista herkuista on Nestle Companyn tuottamia. Jos et siis halua tukea tuota asukkailta väkisin maita ottavaa riistoyhtiötä, jätä herkut seiskaileveniin tai tescoon ja suuntaan paikalliskojuihin mussuttamaan tuoreita hedelmiä murto-osahintaan! Myös muovipusseja täällä saa aivan pienempiikin ostoksiin. Kieltäydy kohteliaasti. Muovipussit ovat täälläkin hyvin suuri ongelma jätekuormaa ja vielä erittäin kertakäyttöisiä niiden valmistustekniikoiden ja pienuuden vuoksi. Tuskin tarvitset sille yhdelle tuotteelle muovipussia tai edes kolmelle? Kangaskassi Suomesta mukaan, kun käyt kaupassa! Säästät samalla osaltasi luontoa ja paikallisilla riittää ihmeteltävää tuossa kankaasta tehdyssä kauppakassissa.
  • Apteekeista täällä saa melkein mitä vain ilman reseptiä, joten suurimman osan lääkkeistä voi myös ostaa paikan päältä, jos niikseen haluaa. Kysymys onkin, uskaltaako luottaa lääkkeiden aitouteen? Lääkkeet ovat oliiviöljyn väärentämisen ohella yksi suosituimmista väärennöstuotteista maailmassa ja varsinkin Thaimaassa lääkkeitä väärrennetään vaatteiden ohella todella paljon. Morfiiniakin saa ilman reseptiä, jos ei tavalliset särkylääkkeet auta.
  • Wifi täällä löytyy yhä useammasta kahvilasta sekä asumuksista. Suosittelen ehdottomasti ottamaan miniläppärin / padin mukaan vain ja sen ainoa älypuhelimen sijaan. Montakohan kertaa olen todistanut sitäkin kiroilua, kun pitää muutama tai edes yksi pitkä sähköpostiviesti kirjoittaa niillä puhelimen minimini-kokoisilla näppäimillä.
  • Keskilämpötila huitelee meidän talvikaudella +40 molemmin puolin Phuketissa, joten niitä farkkuja ei tänne kannata pakata mukaan. Yhdet fläpärit/tongit/fliparit/flip flopit riittävät hyvin sekä muutamat paidat ja sortsit. Täältä jää kyllä käteen ihan tarpeeksi noita rättejä, että turhaan kantaa sieltä Suomesta asti paljoa mukana, jos aikomuksena on olla pidemmän aikaan samassa paikassa. Nimimerkillä lähetinjuuri7kgpaketinpostissasuomeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti