tiistai 14. helmikuuta 2017

Sri Lankalaisesta elämästä

Lokaalit perheet saattavat asua hyvinkin levästi neliöihin nähden. Kaikki lattiat on yleensä kaakelia tai muuta materiaalia, joka on helppo pestä hiekasta ja liasta. Kaakeli pitää talon myös viileänä kuumina päivinä. Kolmen makuuhuoneen talo maksaa noin 100€/kk:ssa, mutta vain harvalla on varaa tuollaiseen ylellisyyteen. Perheen käsite on täällä hyvin venyvä. Normaalisti saman katon alla asuu kolme sukupolvea. Samassa talossa voi hyvin asua isovanhemmat, omat lapset puolisoineen (ja/tai sisaruksineen) ja heidän lapsensa. Sri Lankalaiset menevät naimisiin hyvin nuorina, 22-25 vuotiaina. Sukupuolijako on täällä edelleen myös hyvin perinteinen. Mies tekee töitä ja nainen hoitaa koko kodin. Usein naisella ei myöskään ole mitään oikeuksia suhteessa mieheen. Keskimääräinen palkka on täällä vain 100€/kk:ssa, josta yleensä elätetään koko perhe. Tosin ruokakin on halpaa ja julkisilla liikkuminen. Naapureita ei kunnioiteta juurikaan, mitä tulee meluun, muuten kylät tuntuvat olevan yhtä perhettä ja aina tarjotaan apua. Koko kylä kyllä kuulee aivan varmasti, kun tuk tuk ajaa ohi bassoineen tai häitä juhlitaan volyymit kaakossa läpi yön. Yöllä usein kuulee myös koirien kuoroulvontaa parikin tuntia putkeen ellei jopa koko yön. Sri Lankalla on periaatteessa vain yksi koirarotu, joka on lähtenyt sitten leviämään katukoirien muodossa. Paikalliset eivät juurikaan omista kissoja tai koiria. Aasit on täällä suojattu lailla, samoin delfiinit. Jos jäät kiinni ampumisesta, lihan myynnistä tai muusta, napsahtaa siitä helposti kaksi kolme vuotta vankilassa oloa suoraan.

Riisi maksaa 60R/kg (0,40€/kg), hedelmät ja vihannekset saman verran. Sekin tosin riippuu sesongista. Joskus 60 rupialla saa vain kolmasosan, mitä nyt. Rotti on täkäläinen pannukakku, mihin voi saada joko suolaisen tai makean täytteen. Kottussa eli paikallisessa wokissa on kaikki pilkottu ja vähän overcooked; nuudelit, kasvikset (porkkana, purjo, sipuli), kana. Paikallinen alko, New Wine Store, on rauta-aidan takana oleva pulju, mistä voi ostaa Lion-olutta (tölkki 150R), viiniä (2200-3000R), paikallista Arak-viinaa (tehty kookoksesta) sekä jopa Somersby-siideriä! Paikalliset kalastajat ovat pahimpia juoppoja. Saattavat olla merillä jopa kolme viikkoa yhteen putkeen ja kun sitten pääsevät takaisin rantaan...huh! Siinä saa kyllä todellakin tulla toimeen toisten kanssa, kun kaiken ajan viettää pienessä veneessä pitkän ajan kerrallaan. Tupakka-aski maksaa täällä kuulema noin 6€, joten hyvin hyvin harva paikallisista polttaa tupakkaa korkean hinnan vuoksi. Tupakointi on lisäksi kielletty julkisilla paikoilla ison sakon uhalla (5000R). Sen sijaan täällä imeskellään paikallista kasvia, joka värjää koko suun aivan punaiseksi hampaita myöten. Teillä näkeekin vähän väliä punaisia läiskiä, kun kasvia on syljetty pois suusta.

Täällä myös rakastetaan muovipusseja sekä muovittaa asioita. Muovituksen ymmärrän toisaalta, koska lika ja pöly tuntuu menevän läpi ihonkin. Pienin muovipussi kahvojen kanssa, mitä on tullut vastaan, oli noin 5 x 5 cm. Varsinkin erilaiset pienet suolaset laitetaan jokainen omaan muovipussiinsa, jotka sitten yhdessä laitetaan vielä yhteen isoon. Isona ongelmana on se, että koko saarella ei ole minkäänlaista kierrätysjärjestelmää, joten kaikki poltetaan teiden varsilla tai millon missäkin. Se käry ja myrkkyjen määrä, mikä muovin polttamisesta tuleekaan! Ei millään tavalla ympäristöystävällistä, mutta minkäs teet, kun ei ole mitään mihin laittaa roskia.

Liikenne on ihan yhtä sekasortoa. Yhteentörmäyksiä tapahtuu usein. Olen todistanut itse kahta. Täällä on säännöt, mutta niitä ei juurikaan noudateta. Oikeastaan ainoat säännöt ovat, että pienempi väistää isompaa ja nopeusrajoitukset eivät päde. Poliisit yrittävät välillä valvoa, mutta ovat lähinnä laittomien tuk tuk:ien ja skoottereiden perässä. Tööttiä käytetään jatkuvasti ja koko ajan, mutta lähinnä kuitenkin varoittamiseen mutkissa ja ohituksissa. Bussit eivät tööttiä säästele. Niillä on välillä jopa oma ”tööttilaulunsa”. Busseissa kaikki penkit ovat muovitettuja ja niistä löytyy usein paljon buddhalaisuuteen viittaavaa materiaalia. Kutsun itse niitä diskobusseiksi, koska sisusta voi olla mitä tahansa pinkistä siniseen ja streot on vedetty kaakkoon tietenkään jouluvaloja unohtamatta! Meteliltä ja isolta kerrokselta pölyä ei vain voi välttyä. Tuk tuk-kuskit eivät todellakaan aina tiedä edes oman kylänsä ravintoloita ja majoituksia, joten parempi vaan olla ne ohjeet tulostettuna itselle paperille ja kartta-appsi auki kännyssä, kun neuvottelet hinnasta kuskin kanssa ja haluat kerralla päästä oikeaan paikkaan. Mittasuhteet kannattaa selvittää ehdottomasti etukäteen. Liikkuminen Sri Lankalla on muutenkin tooooooooooodella hidasta, mutta kulkuyhteyksiä ja poikkiliikennettä on sitäkin enemmän. Näin esimerkkinä mainittakoon, että kymmenen kilometrin bussimatka saattaa kestää helposti 30-40 min ja 100 km junamatka neljästä viiteen tuntia. Bussien ja junien keskinopeudet kun ovat todella pienet! Aikataulut pitävät joten kuten paikkaansa, mutta pitkillä matkoilla kannattaa varmuuden vuoksi aina varata ekstra tunnin tai jopa kaksi lisää liikkumiseen. Niin ja jos halajaa ostaa oman tuk tuk:in tai auton, saa siitä maksaa veroja 200-400%!!! Kyllä. Tuk tuk valmistetaan Intiassa, missä niiden teko maksaa noin 1000€. Sri Lankan hallitus lätkäsee päälle verot, joten maksat tuk tukista lopulta jopa 4500€!


Lisäilen tähän sitä mukaan asioita, kun ne muistan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti