lauantai 2. toukokuuta 2015

Watersportexperience Phi Phi

Otin osaa myös Watersportexperience-retkelle toisena päivänä. Tapasin muut Banana- baarin edessä yhdellä sivukujalla. Oli nuorempaa ja vanhempaa porukkaa. Vetäjänä toimi ranskalainen, jolla oli afro. Aloitettiin päivä ”aamiaisella” (pari käppästä vitivalkoista paahtoleipää, omeletti, teetä/kahvia). Onneksi olin jo aikaisemmin syönyt oikean aamiaisen: täysjyväleipää, mysliä jukurtilla ja passionhedelmämehua. Eipä siis ollut nälkä. Siitä käveltiin meidän speedboatille satamaan. Suurin osa siitä veneestä oli katettu, joten sain olla varjossa suoran auringonvalon sijaan. Pieni ilo. :) Hintaan kuului limut ja oluet. Ottihan siitä jengi sitten kaiken irti. Pysähdyttiin ensimmäiseksi Monkey beachille eli toisin sanoen häirittiin apinoiden normaalia elämää. Oppaat antoivat apinoille kokista ja vesipulloja sekä hedelmiä, minkä näen vääränä. Apinat olivat jo tottuneet siihen, että ihmiset tarjoavat heille ”ruuan” ja näin ollen ne eivät enää etsi ruokaa luonnosta. Ja se roskan määrä siinä rannalla ja rantavedessä! Turistit ja oppaat eivät edes kerää roskia pois! Tuohdoin asiasta todella paljon ja palasin takaisin veneeseen. Muut tuntuivat olevan kovin ihastuksissaan. Sääli, että ihmset ovat niin tietämättömiä asioista. Seuraavaksi pysähdyttiin paikkaan, josta kerätään pääskyten pesiä ruuiksi. Niistä tehty keitto maksaa 120 USA dollaria lautaselta. Oli tosi outoja ne pesät, seittimäisiä. Jatkettiin sieltä matkaa Koh Phi Phi Lei:lle yhteen poukamaan, jossa päästiin kokeilemaan SUP-lautoja. Mä ja toinen oppaista kerättiin yksi jätesäkillinen roskia pois vedestä: muovipulloja, rikkoutunutta kalastusverkkoa, paljon pieniä styroksin palasia, lankaa, erinäisiä muovipaloja. Vesi oli täynnä ns. Muoviplanktonia sekä sameana aurinkorasvoista ja veneiden öljyistä. Surullisinta siinä on se, että siellä riittäää saman verran ja enemmänkin kerättävää joka ikinen päivä, 365 päivää vuodessa! Roskia ajautuu myös Phi Phi Don:in rannoilta virtojen mukana tappaen siinä samalla paljon merenalaista elämää. Leh:in ylsi ja laguuni olivat todella surullinen näky. Osa porukasta opetteli myös käyttämään pelastusliivejä penkkeinä vedessä ja kittasivat kaljaa...hohhoijaa...en nähnyt siinä mitään kivaa.

Ihmisillä mös tuntui olevan paljon vaikeuksia SUP-lautojen kanssa. Huono tasapainoko? Taisivat enemmän kaatua pois laudoilta kuin pysyä niiden päällä. Musta oli hupaisaa seurata ja katsoa kaatuilua. Ainakin saatiin hienoja kuvia, jos ei muuta! :D Tuolta poukamasta suunnattiin ”The Beach” rannalle, mutta sen vähemmän kulutetulle osalle. Jaettiin ranta vain kolmen kinun kanssa. Pojat ottivat punnerruskisaa ja tytöt kannustivat. Potskiin sattui yksi suomalainen pariskuntakin. Lounastettiin ja loikoiltiin tyynessä poukamassa hetkinen. Näky näiden saarten keskellä ei ollut mitenkään hieno, koska sen pilasivat useat muut veneet, jotka olivat parkkeeranneet rannan eteen. Takas veneeseen ja snorkkikamat päälle. Käytiin yhdessä luolassa snorklaamassa ja bongattiin yksi kilpparikin, siis ne, jotka jaksoivat oppaan kovassa uintitahdissa uida. Kilppari oli menettänyt vasemman eturäpylänsä; joko jäänyt jumiin kalastajien verkkoon tai osunut veneen potkureihin/ moottoreihin tullessaan hengittämään pinnalle. Taas pisti vihaksi kilpparin puolesta. Turhautti ja ärsytti. Oli surullista katsoa, kun kilppari yritti pitää tasapainoaan eikä se kyennyt siihen. Mentiin vielä toiseen paikkaan snorklaamaan ja bongamaan mahdollisia haita. Eipä näkynyt. Isoja meduusoja kyllä näkyi pari kappaletta. Enemmän ne kaksi löllykkää mua huoletti kuin hait, jotka olisivat uineet vastaan. Päivän päätteeksi parkkeerattiin vene Monkey Beachin läheisyyteen, jossa saatiin kokeilla vesisuksia ja -lautaa sekä tubing-rengasta, joita vedettiin pienemmän veneen perässä. Olin viimeksi 12 vuotta sitten ollut vesisuksien päällä, joten enpä siitä mitään muistanut. Kolmesti yritin päästä suksien päälle, mutta onnistuin vain kerran ja silloinkin pysyin pystyssä vain muutaman hassun sekunnin. Silti! Mikä voittajafiilis! Wuhuu! Parasta koko jutussa oli se, että kaikkia kannustettiin tasapuolisesti, onnistu tai ei. Mageita kuvia ja videoita sai jokainen ihan varmasti muistoksi siltä reissulta, jos ei muuta.


En voi kuitenkaan missään nimessä suositella reissua, koska hinta ja retken laatu oli pahasti pielessä. Hintaa tällä reissulla oli 2500 THB. Mielummin olisin sillä käynyt kahdesti sukeltamassa. Päivä oli ihan kiva, mutta monesta pienestä asiasta kasvoi päivän mittaan yksi iso, joten...




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti