perjantai 16. tammikuuta 2015

”Leave only footprints or bubbles and take back only photos and memories” PLUS X-MAS

Täällä muovipullojen ja muovista tehdyn tavaran määrä on ihan järjetön! Täällä ei ole esimerkiksi mahdollisuutta täyttää omaa vesipulloaan missään vaan aina pitää ostaa uusi. Thaimaalaisilla tuntuu olevan muutenkin pakkomielle pakata kaikista pieninkin ostos pieneen muovipussiin, jolla ei sen yhden käyttökerran jälkeen tee mitään. Take away-bokseissa on sentään jonkun verran edistytty: osa on toki edelleen muovia, mutta yhä enemmän on biohajovia boksejakin. Vältä siis take away ruokaa ja nauti ruoka paikallasi muovijakkaralla istuen! Suuri syypää muovin suosioon on varmaankin sen helppokäyttöisyys (!) sekä sään vaihteluvuus (sadesuoja). Suurimpana syynä pidän kuitenkin yksinkertaisesti ihmisten tietämättömyyttä siitä, mitä seurauksia muovilla on, kun se pääsee luontoon. Saarella suurin osa “paikallisista” on burmalaisia, joista taisin aikaisemminkin jo mainita Out of site, out of mind- mentaliteetin muuttamisessa menee vielä jokunen tovi! Yhdestä asiasta tosin pitää antaa kiitosta: Tölkit ja muovipullot kierrätetään paikallisten toimesta kyllä todella tehokkaasti. Se osa, mikä niistä jää kierrättämättä, katson välinpitämättömien turistien syyksi. Varsinkin rantavesien osalta! Astiat on myös tehty täällä kovasta muovista, posliinilautaset löytyy vain hienommista ravintoloista. Ymmärrän kyllä syynkin: halpoja ostaa, helpompi pestä ja kestävät kolhuja pidemmän päälle.

Sukelluksen puolella taas jokaisella, jolla on vähintään OWD-luokitus, on täällä mahdollisuus
sivistää itseään ja tulla tietoisemmaksi tekemisistään ja niiden vaikutuksista merenalaiseen maailmaan esim. osallistumalla seuraaville PADI:n erikoiskursseile: Project Aware, Dive Against Debris, Shark Awareness. Itse osallistun ainakin yhdelle, jollen useammalle kurssille. Tähän samaan syssyyn mainitsen, että ottakaa niihin gopro-kameroihinne joku lenkkisysteemi, jolla pidätte siitä omasta kappaleestanne huolta. Koh Taon sukelluskohteet kun ovat goproiden luvattu hautausmaa. Omaansa sieltä ei välttämättä löydä, mutta muiden kyllä. Melkein joka päivä joku huutelee Koh Taon Community boardilla facebookissa kadonneesta kamerastaan. Samoin maskeja ja räpylöitä kadotetaan yllättävän paljon...?! :D

Olen reissussa ollessani ollut myös paljon kipeänä. Vatsatautia, kehkopöhnää, flunssanpoikasta, migreeniä. Ihmekkös tuo, kun on saari, jossa on liikkuu kaikki (sama porukka), vaikka kuinka pesisi käsiä ja käsidesiä käyttäisi! Putsaan jatkuvasti jopa kynnenalusia, mutta ei. Kuumekaan ei ole täällä mikään poikkeus. Thaikku-ruoka on kyllä älyttömän hyvää, mutta siitä puuttuu kaikki mahdolliset vitamiinit, hivenaineet ja kuidut, eikä se näin ollen helpota yhtään kehon vastustuskyvyn ylläpitämistä.

15.12 huomasi, että suomalaisten joukkoryntäys alkoi. Sain muutaman kerran hieraista paikallisessa sapuskapaikassa silmiäni, kun kuulin vain suomea thaimaan, englannin tai saksan sijasta. Sitten niitä asiakkaita tulikin ovista ja ikkunoista toimistoon sisään. Hyvä, että ehti sanoa kissa. Oli PIENI rysä päällä. Asiaa ei edesauttanut yhtään, että kouluttajat kärsivät vuoronperään korva- ja keuhkoputkentulehduksista. Joulun aikaan taisi meillä olla tasan yksi ja ainoa kouluttaja terveenä. Se kaikkein kokenein ja vanhin. Joulun lähestyminen itsessään ei paljoa näkynyt. Mitä nyt erilaisina joulupäähineinä, kuten poronsarvina, tonttuhattuina ja kaikkena siltä väliltä. Muovisia joulukuusia näkyi myös jokapuolella ja kaksi täytettävää (!) joulupukkia?!

Kaksi venettä jouluaatoksi täyttyivät hyvin nopeasti. Laskin itseni myös mukaan sille reissulle, olihan se erilainen tapa viettää jouluaattoa perinteisen sijaan. Olin sen verta ollut tukossa ja tulossa flunssaan, että jouduin passaamaan jouluaaton sukellukset. Voitte kuvitella, kuinka paljon ketutti! Pääsin siis yhdeksäksi tunniksi töihin sen sijaan. MUTTA niin oli moni muunkin joulun töissä. Sesonki kun pukkaa päälle, niin joulu on lomalaisille paljon isompi juttu, kun muille. Ehdin mä silti joulua viettää. Hemmottelin itseäni kahden tunnin hierontasessiolla: ensin öljyhieronta ja sitten thai-hieronta. Torkahdin hyvin monta kertaa tuona aikana. Olo oli euforininen. Kumpa joku olisi vain kantanut mut vielä omaan sänkyyn hierontapaikasta. JOUDUIN kävelemään 100 metriä. Kamalaa. :D

Suomalaiset viettävät joulua perinteisesti The Earth Housessa tai Maya-baarissa tai sekä että. The Earth Housessa Kerry (omistaja) järjestää joka joulu perinteisen jouluaterian laatikkoineen. Tai no niin perinteisen kuin täällä vaan voi. Lähdin hieronnan jälkeen käymään Earth Housessa. Hoilotin siellä muutamat joululaulut parin meidän asiakkaan kanssa sekä syvennyin myöhemmin keskustelemaan sukeltamisesta ja parisuhteista yhden meidän asiakkaan kanssa. Ihmiset suuntasivat myös hiljalleen Mayaan, jolleivat olleet siellä jo. Lähdin huvikseni siellä käymään, ei olisi tarvinnut. Kamala määrä ihmisiä täysin päissään, suomalaiset tietysti mukaan luettuna. Olin suuntaamassa kotiin muutaman hetken jälkeen ja valmiina skopon selkään (varmaan ainoana selvinpäin olevana ihmisenä koko saarella). Ihmetys oli aika suuri, kun skopo ei ollutkaan siinä mihin olin sen jättänyt. Leuka loksahti alas. Kuka ihme pöllii (vuokra)skopon saarella, jossa niitä on enemmän kuin ihmisiä?! 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti